SCURT ISTORIC

In luna octombrie a anului 1928 a luat fiinta Banca Invatatorul Dobrogean Constanta ca societate cooperativa de credit, economie si ajutor. Initiativa a apartinut mai multor invatatori, care au contribuit benevol si cu capitaluri proprii la constituire. Scopul societatii este de a inlesni creditul membrilor si prin imprumuturi sau scoaterea de efecte, capitalurile necesare gospodariei si invataturii copiilor si a fructifica economiile lunare sau globale (extras din statutul Bancii ”Invatatorului Dobrogean”, 1928).

In anul 1931 s-a achizitionat un teren situat pe str. Stefan cel Mare nr.13, Constanta, iar in 1935 a inceput constructia sediului Bancii Invatatorul Dobrogean. Institutia deservea numai invatatorii din orasul si judetul Constanta, iar activitatea bancii s-a desfasurat astfel pana in august 1949, cand s-a impus dizolvarea si lichidarea tuturor intreprinderilor bancare si institutelor de credit.

In decembrie 1949, se infiinteaza Casa de Ajutor Reciproc a Invatamintului Constanta. Intregul patrimoniu, precum si membrii fostei banci se transfera catre noua forma de organizare, iar ulterior incep sa fie cooptati ca membri si educatorii, profesorii si personalul auxiliar care activeaza in scolile orasului si judetului Constanta.
C.A.R. Invatamint Constanta a functionat sub patronatul Asociatiei Judetene a Caselor de Ajutor Reciproc pana in mai 1991, data la care dobandeste personalitate juridica, devenind organizatie non-profit. Conform scopului propus de catre membrii fondatori, la constituire, in urma cu aproape un secol, C.A.R. Invatamant Constanta ofera servicii de economii şi împrumuturi membrilor sai în vederea sprijinirii şi intrajutorării financiare a acestora.